2012年2月1日 星期三

[手作仔時間] 手作皮具@Motto 初體驗

農曆新年前後朱迪忙爆了!而家先有時間上唻同大家拜年!
朱迪祝各位美眉龍年keep住美艷動人、人氣爆燈、trial常中!
 
 入番正題先!
唔知咁多位美眉有無發覺,要揾一個符合個人風格、不失大體又番到工嘅cardholder有時仲難過連寫10篇文?
我有!(雖然我仲未有10篇文~ 哈哈)
所以係上年朱迪開始玩手作仔嘅時候,買咗團購嘅「3小時手縫皮革工作坊@Motto」整最啱自己心意嘅字母卡套,而且係農曆新年前去上課了!



由於大塞車關係,朱迪足足遲左半小時先去到。
(導師好好,我遲大到都照俾我做,聽聞有d團購班遲咗係無得玩架~) (不過就搞到佢地遲咗落堂,真係唔好意思!)
坐底後立即揀好皮及紙樣!(因為會愈用愈深色,所以朱迪揀咗淺色d嘅)




先係皮背塗上CMC 油, 將皮嘅"纖維"黏好, 咁之後用嘅時候d 皮碎就唔會成日甩出嚟。



然後開始皮。先用錐劃好要cut 嘅紙樣,再裁皮。裁好後就努力收邊,這可是非常考功夫的喲~ 
左邊是我修的,右邊是導師Gigi修的,分別幾大!哈哈!專業果然係專業!





皮修好後,就可以開始打孔、縫線。
不過在此之前,朱迪先替自己的cardholder 加上少許裝飾,就是這個
這句話係用唻提醒自己,別忘了「我是為生活,而不是為生存!」
 

感性完畢,繼續^^

動手縫線工序!
先係皮邊貼上雙面膠紙,將兩塊皮黏好後就可以開始打孔了!
雖然力度平均垂直打的,朱廸就是打斜了,所以之後要補救!
打孔完畢後就開始縫了!




縫線好似好複雜,但掌握技巧後就會快速完成!
縫好線後,塗上CMC油再修好邊就大功告成了!

朱迪人生第一個手作皮具完成了!!!
  


佢就係導師Gigi~ 佢超好人架! 



話說我個cardholder 俾我搞到2塊皮黏唔好,邊位有d裂。過2日打俾佢問可唔可以俾我上workshop 自己補救,佢俾我上之餘仲幫我整埋! 真係非常多謝你呀!


如果大家對皮製手作有興趣的話,就上Motto 睇下啦!
http://www.mottocd.com
Facebook : Motto

佢地近期係beecrazy再做團購班,有興趣的美眉快d搵下參加啦!(不過好似就完,欲報從速啦~ ^^)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
★朱迪☆
Y blog : http://blog.yahoo.com/judytse
Email : bluesky_judy@yahoo.com.hk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

沒有留言:

張貼留言

西貢食海鮮老地方★通記海鮮野味酒家★

朋友搵到理想工作,我哋決定同佢好好慶祝一番,知佢鍾意食海鮮,梗要入西貢食啦~~ 喺西貢食海鮮,我哋嘅老地方就係 通記海鮮野味酒家 ,每次嚟都心滿意足咁離開~~ 我哋有個小習慣,會先飲湯。 今日嘅湯係 螺頭粉葛煲豬展 清潤 下火,飲完喉嚨舒服哂。真材實料,大...