2017年3月24日 星期五

一星味緣:滋味無窮

話說逸東軒摘星後,話食話食終於都唻食。
食一次,講3日~因為真係好好味~



食中菜,甫坐下必上小食,但逸東軒上的不是普通花生。而是心機作的琥珀合核、脆腰果及炸魚干,好想不停encore食到跑。


(相機不聽話, out focus了...唯有post2張....)


燒味雙拼


第一點要點的是燒味:叉燒拼脆皮燒腩仔。燒味做得好吃,貴也是值得的。
叉燒肥瘦適中,肉質鬆化、很juicy,愛吃叉燒的我有福了。燒腩仔選上半肥瘦的部位,皮燒得香脆,不錯不錯!

芥末雲耳海蜇頭


爽口的海蜇頭,加上微辣芥末,非常清爽的開胃前菜。

花膠杏汁燉白肺

飯前先來碗湯,點上的是招牌菜「花膠杏汁燉白肺」(不過其實去到邊我都會訂杏汁豬肺湯,屋企唔會煲嘛,咁麻煩HAHA)杏汁豬肺湯本身是心機菜,加入花膠、雞腳,更要控制好火喉,不然會太黏口。以雞湯做底、用料足,加入花膠、雞腳及豬肺,滋補養顏。

二弄玻璃蝦球

兩種煮法,咕嚕蝦球及油泡蝦球,用上新鮮大蝦,爽脆彈牙,兼且啖啖肉,每款食一隻已夠喉。咕嚕蝦球酸甜醒胃、油泡蝦球淨食或點上蝦膏一齊食也很不錯。



砂窩和味銀絲蟶子皇


平常食蟶子皇都是蒸或炒,這道菜特別用上啫啫雞的煮法,別有一番風味。
蟶子皇煮得剛好,不會過老,鮮味十足。(而且份量還很多HAHA
下面墊滿盡吸蟶子皇及醬汁的粉絲,粉絲非常惹味,炒得乾身,就只是吃粉絲都飽了!

整晚下來,不論食物質素還是service都令我非常滿足!

雖說貴精不貴多,但下一次要跟多點朋友來,點多幾樣餸!

逸東軒

佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2

謝謝收看~請多多指教喲~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
歡迎邀請合作試用及出席活動
★朱迪☆
www.facebook.com/JudysWonderland 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~





沒有留言:

張貼留言

辣精一齊食★金公館★

近期壓力急升,日日都要食辣來減壓。 亦同老公請假,同班食得辣嘅朋友去食麻辣火鍋! 這次揀食金公館,因辣椒及香料都由四川運來的。難得有辣精一齊食,當然食盡D~ 鋪內有一個位置專放香料及辣椒,想加辣嘅可自便。 湯底我地點了「麻辣拼鮮果香魚湯鍋」,還要是大辣~...